Печен Батат со Хумус и Јатки

Оброк што комбинира топлина, кремастост и крцкавост во едно здраво гурманско искуство.

 

  • 1 средно голем батат
  • 3 лажици хумус (по избор: класичен, со пиперка или цвекло)
  • 1/3 чаша Crunch & Fuel – Протеинска Мешавина од Јатки и Овошје
  • 1 мала рака рукола или младо спанаќче
  • 1 лажичка маслиново масло
  • Прстофат чили или димена пиперка (по вкус)
  • Сол и бибер

Време за подготовка: 10 минути
Време за печење: 30-35 минути
Порции: 1

Достапно во нашата продавница!

Подготовка:

  1. Загреј ја рерната на 200°C. Измиј го бататот добро и исечи го на половина по должина.
  2. Стави го на плех со хартија за печење, премачкан со малку маслиново масло, посоли и стави малку бибер. Печи 30–35 минути, или додека не омекне.
  3. Кога е готов, извади го од рерна и остави неколку минути да подизлади.
  4. На секоја половина од бататот намачкај по лажица и пол хумус.
  5. Додади свежа рукола или спанаќ за свежина.
  6. Одозгора пороси 2-3 лажици од Crunch & Fuel за да добиеш вкусна текстура и хранливи масти.
  7. Заврши со чили или димена пиперка за дополнителен вкус.
Scroll to Top